ענף חשוב במסגרת הביטוח הסוציאלי המגולם בחוק הביטוח הלאומי - הוא ענף הנכות הכללית.
למרות שמה, "נכות כללית" מוכרת ומשולמת כקצבה, רק למי שאיבד את כושר העבודה (לפחות במחצית) מחמת נכות רפואית ואינו עובד ומשתכר זה שלושה חודשים.
המדובר אומנם בהענקה סוציאלית אולם גם לכך יש צורך בתקופת אכשרה מינימלית בגינה שולמו דמי ביטוח לאומי עבור התובע (לעובד - לדוגמא, שנתיים בתוך הארבע שנים טרם הגשת התביעה).
הקצבה המשולמת למי שצלח את כל המכשולים (ואלה רבים), היא 2,081 ש"ח לחודש ועליה תוספת עבור כל ילד בשיעור של 832 ש"ח (ילד - עד השחרור מהצבא).
כדי ליהנות מ"כל טוב" - זה - התובע או התובעת חייבים לעמוד בקריטריון הרפואי קודם כל. משוכה גבוהה זו המוצבת בפני הנכה עומדת על מינימום של 40% נכות משולבת כאשר פריט נכות אחד מכלל הנכויות עומד על לפחות 25% אם אין כזה - הנכות המשולבת הנדרשת כדי לעבור את הסף המזכה היא 60%. כדי לסבר את האוזן - ארבע פעמים 20% נכות כנכות משולבת מגיעים ל-59% בלבד. (נכות משולבת מחושבת בהפחתה מ-100% כל פעם, 20% ראשונים מותירים 80%, ה-20% הבאים מתוך ה-80% וכה הלאה).
תביעה לקצבת נכות כללית מיועדת לעובד או לעקרת בית (עקרת בית נדרשת להגיע ל-50% נכות במשולב).
בשלב שני - לאחר שעבר התובע את הסף הרפואי, עניינו מועבר לועדה בת שלושה של הביטוח הלאומי הדנה בהשפעת הנכות על כושר העבודה (כל עבודה שהיא, בהתחשב בנתוני התובע). כדי לזכות בקצבה - המינימום הנדרש הוא 50% פגיעה בכושר העבודה.
התובע מפרט בתביעתו את כל נכויותיו ואלה, ככל שהרופאים בועדה ישתכנעו בקיומן, יקבלו משקל ראוי בנכויות שייקבעו. ואולם - כאן מגיע "סעיף מנופה", לא כל נכות מוכרת לצורך נכות כללית, לדוגמא נכות שמיעה לצורך נכות כללית היא ירידה של 40 דציבל בכל אוזן לפחות, עודף משקל מ-BMI 40 ומעלה, וכיו"ב.
להתמודדות עם סוללה שלמה של מומחים בועדה הרפואית יש צורך בידע נרחב בתחומים הרפואיים / משפטיים הרלבנטיים, ואף לא לכל מי שעוסק בתחום נזקי גוף ידע רחב מספיק להתמודדות טובה עם מומחים אלה.
לסיוע - לעתים קרובות נדרשת חוות דעת של מומחה בתחום ספציפי (אנדוקרינולוגיה, ראומטולוגיה, נוירוכירורגיה, אורטופדיה של היד, כלי דם וכיו"ב), ובד"כ רצוי להצטייד בחוות דעת של מומחה - לפחות בתחום הנכות העיקרי.
מי שנקבעו לו 75% נכות כללית זכאי לקצבה מלאה (ולהטבות נוספות - למשל הנחה בארנונה) ועדיין יוכל לעבוד חלקית ולהשתכר עד כ-2,000 ש"ח לחודש, בלי שקצבתו תיפגע, והביטוח הלאומי מעודד נכונות זו מצד הנכים.
ע. שילוני, עו"ד
ע. שילוני עו"ד מומחה בנזיקין ובתביעות לביטוח לאומי - 30 שנות וותק והצלחות http://www.shilonican.com
>